Clemm/Meneer Janssen

Willem Janssen (1978) is muzikant, dichter en docent Nederlands voor anderstaligen, o.a. werkzaam bij de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zijn onlangs verschenen debuutbundel Ademwolken is het tastbare resultaat van een intensief 365-dagen-project, waarin hij dagelijks een spoken word-video op Youtube publiceerde. Vanaf maart 2018 tourt hij onder zijn muzikantennaam Clemm door het land met een multimediale voorstelling.

ADEMWOLKEN
Ademwolken zijn veelal toegankelijke korte observaties, soms vrolijk maar vaker melancholisch van aard. Zo verwijzen verscheidene gedichten naar zijn ervaringen met cursisten uit oorlogsgebieden:

Emigrant
Een emigrant laat alles achter
Al dan niet uit vrije wil
Dat laatste is geen klein detail
Maar een wereld van verschil.

SPOKEN WORD PLUS
Spoken word (ritmisch voorgedragen poëzie) is in opkomst in Nederland. Populaire artiesten als Babs Gons en Derek Otte zorgen voor steeds meer bekendheid van het genre. De voorstelling van Clemm is echter andere koek: Willem heeft zijn gedichten namelijk op muziek gezet. Die muzikale begeleiding varieert van soundscapes met omgevingsgeluiden tot dansbare hiphop/electrotracks. Het geheel wordt bovendien nog aangevuld met sfeervolle videobeelden van YouEcho (Frans van Gastel). Op deze manier heeft Willem een voorstelling gecreëerd waarbij tekst nog altijd centraal staat maar tegelijkertijd ook de andere zintuigen aan hun trekken komen.

WIE IS WILLEM?
Willem Janssen bracht als Clemm eerder vier Engelstalige albums uit, die steevast op lovende recensies konden rekenen. Dit jaar zal Clemm’s eerste Nederlandstalige album Ademwolken verschijnen. Op zijn eerdere albums heeft Willem samengewerkt met enkele nationale en internationale gastzangers, waaronder Lucky Fonz III (NL), John Carrie (IRL/NL), Rosa Agostino (Red Ghost, AUS) en de onlangs overleden Robert Fisher (Willard Grant Conspiracy, USA). Onder de naam Meneer Janssen maakt hij sinds 2015 educatieve liedjes voor anderstaligen.

Enkele albumrecensies:

“Clemm verdient internationale erkenning want deze componist/muzikant/auteur heeft op dit album een aantal verbluffend mooie songs verzameld.” (OOR)

“Consider the Lilies is late-avond muziek van grote klasse. Dit is een Nederlands product om trots op te zijn.” (PlatoMania)

“Consider the Lilies is een ronduit prachtig album vol leed en troost.” (MusicMaker)

“We zijn blij met Clemm, al was het maar omdat hij bewijst dat Nederland met een muzikale remonte bezig is.” (Goddeau, BE)
Voor meer info en tourdata:
ademwolken.nl