Eva Kelder

Eva Kelder (1980) studeerde Engelse Letterkunde en Journalistiek. Tijdens het werken met oud-VS correspondent Charles Groenhuijsen werd ze aangestoken door zijn liefde voor Amerika en reisde voor haar crossmediale project In Search of Americans samen met fotograaf Sabina Theijs door de VS. Met een boek en korte films voor de VPRO als resultaat. Tijdens deze turbulente journalistieke reis dwars door de VS tekende Eva Kelder de levensverhalen van een bonte stoet Amerikanen op. Gegrepen door het schrijfvirus begon ze naast haar journalistieke carrière met het schrijven van korte verhalen.

In 2012 debuteerde ze met een kort verhaal in literair tijdschrift Passionate Magazine. Daarna volgden verhalen in literaire tijdschriften als De Revisor, De Gids, Tijdschrift Ei, het Vlaamse iStoires, en een column op AmsterdamFM. Het verhaal Slagroom werd opgenomen in de verhalenbundel Meer Oost met bijdragen van onder meer Herman Koch. In 2014 verscheen haar debuutroman Het leek stiller dan het was bij uitgeverij Meulenhoff. In 2017 de roman Een charismatisch defect, wederom bij Meulenhoff.

Eva is schrijfcoach en schrijfdocent en begeleidt daarnaast samen met haar schrijvende zus Renee in hun schrijfcoachingspraktijk aspirant-schrijvers op weg naar hun debuut. Als De schrijvende zusjes geven ze schrijftrainingen en workshops door heel Nederland. Eva is freelance programmamaker en tekstschrijver voor diverse opdrachtgevers en woont in Amsterdam.

In 2016 was zij ambassadeur van het korte verhaal voor de J.M.A. Biesheuvelprijs.