Wie wordt de winnaar van de (Eerste) Oosterparkprijs?

De jury van de (Eerste) Oosterparkprijs is gisteren bijeengekomen in restaurant Merkelbach in Park Frankendael om zich te beraden op de tien nominaties voor deze literaire prijs voor Amsterdam Oost.

De nominaties zijn, samen met veertien andere verhalen, opgenomen in de deze week verschenen verhalenbundel Door Oost. Ze werden geschreven door Derk Fangman, Marije Doodewaard, Arjen de Wit, Joost van Tilburg, Anne Schepers, Reineke Schermer, Sacha Voogd, Miriam Verrijdt, Jouke Turpijn en Lila Payens. Net als tachtig andere verhalen werden ze de afgelopen maanden ingezonden voor de Schrijf je Straat-wedstrijd van Schrijvers uit Oost en de krant Dwars door de buurt, waarin ook de eerste selectie werd opgenomen.

Schrijfster en cultureel commentator Joyce Roodnat van NRC Handelsblad en de critici en romanschrijvers Persis Bekkering (de Volkskrant) en Arie Storm (Het Parool) verbaasden zich tijdens het jurydiner over het hoge niveau van de inzendingen. Arie Storm: ‘Ik heb de hele bundel van voor naar achter doorgelezen, dus inclusief de 14 verhalen van “professionele” schrijvers, en zag vaak nauwelijks verschil in niveau.’ Aan het begin van de maaltijd maakten bijna alle inzendingen daardoor nog kans op de prijs. Toch moest er gekozen worden, en na vier uur discussiëren bleef er tegen middernacht uiteindelijk één winnaar over.

Wie dat is, wordt op zaterdagavond 26 mei bekend gemaakt tijdens Dansen door Oost, de feestavond van het literatuurfestival Boeken door Oost.
De (Eerste) Oosterparkprijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt en bestaat uit een eikenhouten bloembak van de firma Stadshout, vervaardigd uit een in 2015 gevelde eik uit het Oosterpark, plus een bedrag van € 500,-.

foto: Bob Bronshoff